Salvador Dalí
NORDENS STÖRSTA UTSTÄLLNING MED SKULPTURER AV DALÍ.
HOS MOLLBRINK´S ART GALLERY I KUNGSHAMN.
8 JULI TILL 5 AUGUSTI.

 

"Nobility of Time" Brons, upplaga 8 ex, höjd 490 cm. Vikt, över 2.000 kg. Foto: Heikki Koskelainen

Salvador Dalí   8 juli – 5 augusti 2017

Sommaren 2017 fyller Mollbrinks 60-år.
Detta firas med en skulpturutställning av
den världsberömda konstnären Salvador Dalí.


De flesta känner kanske till Salvador Dalís målningar men att Dalí utförde över 500 olika skulpturer är det få som vet. I sommar får ni beundra 30 av dessa fantastiska skulpturerna. Målningarna kan ibland upplevas som skrämmande och ibland till och med äckliga då det förekommer motiv med inslag som vi bara upplever i våra värsta mardrömmar. 

Skulpturerna visar en annan sida av Dalí, skulpturerna är fortfarande väldigt surrealistiska men samtidigt ofta vackra med mjuka linjer. De är fyllda med symboler som hjälper oss att tolka konstverket och att förstå budskapet i motivet.  

Välkommen till en spännande utställning där vi utöver skulpturer även kommer visa grafik, Dalís producerade filmer och böcker. Du ges exempelvis möjlighet att se inslag ur filmen ”Den Andalusiska hunden” samt möjlighet att bläddra i den kokbok Dalí gjorde till sin fru Gala.

"Surrealist Warrior" Brons, upplaga 8 ex. 167 cm hög.
"Surrealist Warrior" Brons, upplaga 8 ex. 167 cm hög.
"Horse Saddled with Time" Brons, Upplaga 8 ex. 141 cm hög.
"Horse Saddled with Time" Brons, Upplaga 8 ex. 141 cm hög.
"Space Elephant" Brons och plexiglas, Upplaga 350 ex. höjd 94 cm.
"Space Elephant" Brons och plexiglas, Upplaga 350 ex. höjd 94 cm.
"Dalínian Dancer" brons, upplaga 350 ex, höjd 40,5 cm.
"Dalínian Dancer" brons, upplaga 350 ex, höjd 40,5 cm.
Salvador Dalí (1904-1989) 

Dalí föddes 1904 i Figueres, Katalonien (Spanien), död 1989 i Figueres, var en spansk (katalansk) surrealistisk bildkonstnär.
Dalí är mest känd för sina bisarra, absurda och drömska målningar, influerade av bland annat Freuds teorier och renässansmåleri. Ett av hans mest kända verk, La persistència de la memòria blev klart 1931 och återfinns på MOMA i New York.

Dalí är bland annat känd för att avbilda fasta föremål som om de har mjuknat eller smält, exempelvis klockor som hänger eller kroppsdelar som deformerats och dragits ut. Typiska exempel är målningarna La persistència de la memòria och Wilhelm Tells gåta. Dessa mjuka former lät han ibland stöttas upp av en sorts träkrycka. Han jobbade också med optiska illusioner, främst med olika gestaltpsykologiska fenomen. Ofta placerade han sina objekt i öde landskap med överdrivet centralperspektiv.

Dalí hade en enastående förmåga att göra ovanliga saker för att dra uppmärksamhet till sig. Detta irriterade ibland personer som älskade hans konst lika mycket som det retade kritikerna, eftersom hans excentriska beteende ibland drog uppmärksamhet från och skymde hans konst. Dalí byggde medvetet upp bilden av sig själv som ett udda original, allt för att öka uppmärksamheten kring sin person och därmed även öka intresset för sin konst.London, 1 juli, 1936, Dalí poserar i dykardräkt inför ett föredrag om hans konst. Denna uppvisning höll på att kosta honom livet då dräkten var helt försluten och bultarna gick inte att få upp. Efter en längre kamp lyckades hans vänner få upp dräkten och Dalí vaknade så småningom till medvetande.